راهنمای نگهداری از انژکتور
مهم ترین قسمت درون موتور خودرو که در بسیاری از فرایند های شکل گرفته در موتور خودرو نقش مهمی را ایفا میکند انژکتور خودرو است. انژکتور را میتوان به صورت مختصر تر یک شیر الکترونیک بسیار دقیق و با حساسیت زیاد دانست که سوخت مورد نظر را در زمان تعیین شده تهیه و تنظیم میکند. به عبارتی میتوان قلب خودرو را انژکتور و سیستم سوخت پاشی موتور خودرو دانست.
سیستم انژکتور و سوزن انژکتور و سیستم سوخت پاشی درون موتور خودرو در واقع عملکردی همانند کاربراتور دارد که وظیفه اصلی آن تنظیم ترکیب مخصوصی از سوخت و هوا است که آن را به صورت پر فشار و پودر شده به نسبت لازم به درون موتور تزریق میکند. این عمل نیازمند دقت فوق العاده زیاد و بالایی است و از آنجایی که مقدار این ترکیب بسیار مهم و در کاهش و یا افزایش مصرف سوخت اثر مستقیم دارد نیازمند این است که کمترین اشتباهات نیز در آن راهی نداشته باشد پس باید همیشه در تمیز ترین حالت نگاه داشته شود.
سوپاپ انژکتور و طریقه عملکرد انژکتور
سوپاپ مهم ترین جزء از سیستم سوخت رسانی و تزریق کننده سوخت در سیستم انژکتور به شمار میرود.
به صورت کلی میتوان گفت که اصل کار را سوپاپ انجام میدهد و تمامی سیستم سوخت رسانی چیزی جز یک سوپاپ نیست که این سوپاپ به صورت الکترونیکی کنترل میشود تا بتواند مقدار مناسب سوخت با اکسیژن را ترکیب کند و به موتور تزریق کند.
اجزاء اصلی انژکتور
- اورینگ
- فیلتر ورودی
- بدنه انژکتور
- سلونوئید
- سوزن انژکتور
- سوراخ خروجی
- درپوش محافظ
عملکرد این سیستم به این صورت است که در ابتدا هنگام تزریق سوخت یک آهنربای الکتریکی، با حرکت دادن یک میله سوپاپ انژکتور را باز میکند. با باز شدن سوپاپ، سوخت با فشار از نازل سوپاپ به شکل قطرات بسیار ریز به داخل سیلندرها تزریق میشود و این فشار به قدری زیاد است که این مایع را به صورت پودر وارد سوپاپ میکند. بدین صورت سوختن سوخت در سریع ترین زمان ممکن صورت میگیرد و همچنین در صورتی که انژکتور تمیز باشد و ترکیب نیز بهترین نسبت را داشته باشد سوخت به صورت کامل میسوزد و بیشترین انرژی ممکن را تولید میکند
رسوب زدایی انژکتور
با توجه به تمامی صحبت های گفته شده در این مقاله در میابیم که محافظت و مراقبت از انژکتور یک امر مهم و حیاتی در مراقبت از خودرو است. این امر میتواند در کاهش و یا افزایش مصرف سوخت و افزایش و یا کاهش عمر مفید انژکتور و همچنین کاهش و یا افزایش قدرت موتور و قدرت خودرو اثر گذار باشد و این به این دلیل است که هنگامی که سیستم انژکتور تمیز باشد دقت در ترکیب سوخت و اکسیژن و دقت در پودر کردن و تزریق سوخت و هوا به سیلندر ها بیشتر میشود.
همچنین تعویض این قطعه نیز یکی راه های عملی برای حل مشکل محسوب میشود
ولی به خاطر هزینه بالا این روش پیشنهاد نمیشود و علاوه بر این خودرویی که انژکتور را به سرعت دچار کثیفی میکند در صورت تعویض آن انژکتور دوباره هم در کمترین زمان انژکتور جدید را دچار آلودگی و کثیفی میکند. بنا بر این راه حل مناسب جهت حل این مشکل، استفاده از دستگاه های انژکتور شور و یا اسپری های تمیز کننده انژکتور و شوینده های انژکتور است. همچنین مایع انژکتور شور نیز که به صورت مکمل سوخت درون خودرو ریخته میشود نیز میتواند در شستشو و تمیزی انژکتور مناسب باشد.
پیشنهاد پیسوان به شما استفاده از انژکتور شور ها در هر سال یک بار میباشد.
بهتر است هر چند وقت یک بار نیز از یک مکمل سوخت برای خودرو استفاده کنیم.
با استفاده از این مایعات و شوینده ها میتوانید در بهسوزی سوخت خودرو ،
و در نتیجه در کاهش مصرف سوخت و افزایش سوخت نقشی اساسی ایفا کنید.
علائم آلودگی انژکتور
در صورتی که انژکتور خودرو و یا سوزن انژکتور و هر قسمتی از انژکتور دچار آلودگی باشد
علائم و نشانه هایی دارد که بی شک متوجه آنها میشوید.
در این مواقع خودرو به صورت درجا به سختی کار میکند و همچنین در سر بالایی ها نیز کم می آورد
و نمیتواند به قدرت قبلی خود دست بیابد.
اختلال در استارت زدن نیز یکی دیگر از این علایم و نشانه ها هست.
در صورت کثیفی و آلودگی سیستم انژکتور كشش موتور کم میشود و همچنین تولید دود با آلایندگی بالا بسیار زیاد میشود و قطرات آب و یا قطرات سیاه رنگی را شاهد خواهیم بود که از اگزوز به بیرون میریزند. در صورت پیشرفت این قضیه شاهد روشن نشدن موتور و در نتیجه روشن شدن چراغ چک میشوید.
ادامه مقاله….